Wat eten we vandaag? Maak een weekplanning!

0
1113
eten weekplanning

Wie kent het niet: op een gegeven moment krijg je de klacht op je bord van je partner of kind(eren) dat je wel erg vaak ‘aardappels en groenten’ kookt, of dat je ‘niet weer pasta!’ hebt klaargemaakt. Allemaal leuk en aardig, maar jij bent degene die continu maar ‘verrassende en smakelijke gerechten’ naar ieders smaak wordt geacht te bereiden. En dat kan best lastig worden op den duur, zeker al je beiden werkt en dus doordeweeks niet alle tijd van de wereld hebt. Hoe los je dit op, zodat je zelf ook nog energie en plezier in het koken overhoudt? Het begint met de planning van gerechten en boodschappen. Lees je mee?

Gerechten inplannen? Het werkt

Betrap jij jezelf er ook op dat je inderdaad best vaak terugvalt op het voorschotelen van bepaalde type gerechten? Het is ook best vermoeiend om zo’n driemaal per week te bedenken wat je vandaag en morgen zult klaarmaken. Want meestal plannen we zo’n 2 tot 3 dagen vooruit als het aankomt op boodschappen voor de warme maaltijd en dan volgt de nieuwe ronde alweer.

Handiger is het om wekelijks een moment te kiezen waarop je de maaltijden in gaat plannen. Maak gebruik van een maaltijdplanner voor het hele gezin en baseer daar je boodschappen op. Dat lijkt gemakkelijk gezegd, maar het werkt echt. De maaltijdplanner toont je velerlei type gerechten voor uiteenlopende leeftijden en feestdagen.

Efficiënt maaltijden plannen

We kunnen natuurlijk ‘zomaar’ gaan plannen, maar het leukste is om rekening te houden met het jaargetijde van dat moment. In de zomer plan je desgewenst een (vegetarische) BBQ, of houd je rekening met het Aspergeseizoen, en in de herfst en winter doen de traditionele stamppotten het goed.

Zijn er dagen waarop je minder tijd hebt om te koken? Natuurlijk komt er dan een smakelijk, maar gemakkelijk te bereiden maaltijd op het menu. Een voorbeeld van een gemakkelijk te bereiden gerecht is een lasagne recept.

Je mag ook best eens een echte maaltijdsoep serveren; denk aan tweemaal per maand. Vanzelfsprekend maak je dan een dubbel portie, zodat je de rest kunt invriezen voor een ander moment. Invriezen is echt sowieso een aanrader en gemakkelijk voor je weekplanning. Je kunt bij het serveren van een ingevroren maaltijd wat verse toppings serveren (zoals bosui, kruiden, crème fraiche e.d.) om het iets extra’s te geven.

Meestal doen we minimaal tweemaal per week boodschappen. Het is handig om je weekplanning dus in tweeën te splitsen en kijk direct even online of er ook aanbiedingen gelden bij de supermarkt, wat natuurlijk mooi meegenomen is. Voor wie écht geen tijd heeft; bestel je boodschappen gewoon online.

Tot slot

De menu-weekplanning is een methode om meer grip te krijgen op hetgeen je wanneer kookt en om je tijd hierbij efficiënter in te delen.

Om het jezelf nóg gemakkelijker te maken plan je één smokkeldag in per week. Veel huishoudens kiezen ervoor om in het weekend, hetzij op zaterdag of zondag, simpelweg ergens iets af te halen. Van gebakken vis tot een pizza, of iets Aziatisch en alles daartussenin. Gewoon lekker doen!